Krémové polévky se dají dělat takřka z čehokoliv, co máte doma. Máte příliš mnoho rajčat? Rajčatová krémová polévka! Máte příliš mnoho dýní? Dýňová krémová! Máte příliš mnoho paprik? Brokolice? Všechno se to dneska naučíme zpracovat, protože vše má naprosto stejný postup, stačí jenom obměnit jeden či dva kroky. Pokud byste se chtěli podívat na více receptů či kulinářských novinek, podívejte se také na další články https://www.onlinechlap.cz/gastronomie/.
Takže, jak na vydatnou a lahodnou polévku, kterou si můžeme dochutit dle sebe?
1) Základní zelenina = může to být dýně, paprika, rajče nebo i ta brokolice či špenát. Všechno si připravíme, tedy nakrájíme, odřežeme zbytečné (zejména dýně musí být bez semínek, může být se šlupkou).
2) Připravíme si také (ostrouháme) brambory, na zahuštění, a také pár stroužků česneku na šmak.
3) Oloupeme a nakrájíme cibulku (2 – 3 malé na půl velkého hrnce, 1 velkou na půl velkého hrnce) na drobno a na kostičky, aby se nám to pěkně restovalo.
4) Připravíme si sůl, pepř, oregano, bazalku, tymián a další koření dle libosti (chilli pro rajče, kurkumu pro dýni, bobkový list pro vše)
5) Cibulku orestujeme pěkně do žluta, ať se třpytí.
6) Jakmile je cibulka TAK AKORÁT do žluta, zalejeme vodou (dle toho, jak moc chceme polévku hustou či řídkou, orientujeme se dle množství zeleniny, které do ni vložíme)
7) Do vody šoupneme základní zeleninu a brambory na zahuštění
8) Vaříme zhruba 20 minut (každý zelenina to má jinak), dýně musí být měkká, rajče musí pěkně pustit šťávu, špenát by měl být měkký.
9) Přidáme smetanu / nadýchaný sýr / čerstvý sýr / zakysanou smetanu. Volba je opravdu na nás. Preferujeme zakysanou smetanu anebo čerstvý sýr.
10) Promícháme fest a odstavíme, aby nebyla polévka na přímém ohni.
11) Přidáme bylinky, koření. Hlavně osolíme! Nebojte se, brambory cucnou trošku soli, takže klidně i kávová lžička na půl hrnce, i více dle chuti.
12) Rozmixujeme mixérem nebo postaru rozdrtíme čímkoliv, co se neohne, pokud na to zatlačíme.
13) A je to.
Přejeme dobrou chuť.