Telefon

+123-456-7890

E-mail

mail@domain.com

Otevírací doba

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Rostliny jsou postradatelnou součástí každého člověka na zemi. Díky nim můžeme dýchat sladký kyslík, sledovat jejich rozmanitost jak vzhledovou, tak barevnou a můžeme si ke každé přivonět a vždy najdeme nějakou vůni.
Někdo miluje trhání kvítí na rozkvetlé louce, aby si je pak mohl dát v obýváku do vázy, jiný vstává brzy ráno s fotoaparátem v ruce a čeká, až nastane okamžik, kdy se květy s vycházejícím sluncem pomalinku rozevřou.
Jejich krása nám může zkrášlovat domovy, či zahrady. Vybírat s můžeme z mnoha možností, jak toho docílit .
sušené květiny.jpg
Kvítky můžeme uchovávat také v jejich sušené formě. Vyrobit si takovouto sušenou rostlinu není vůbec těžké a každý výsledek stojí za to.
1. Natrhejte si květiny, které máte rádi, nebo se vám líbí
Vybírat můžete od okrasných trav přes obilí až k růžím, levandulím, pivoňkám, gerberám, hortenzií a mnoha dalším. Volba je jen na vás. Můžete se rozhodnout experimentovat a usušit všechny druhy, které na cestě potkáte.
sušené lístky v dózách.jpg
2. Najděte temnou místnost, kde nezasahuje během dne moc světla a je větratelná, suchá
Takovou místností je kupříkladu půda nebo nějaká komora splňující tyto podmínky. Rostliny tam nezačnou hnít nebo ztrácet pigment.

3. Rostliny svažte pomocí provázku nebo gumiček a zavěste je za stonek vzhůru nohama
Takovéto svazky je možné zavěsit například za různé háčky nebo je můžete ke stropu přilepit za pomoci lepicí pásky. Je ale třeba dávat pozor, aby byla dostatečně pevná a kvítí vám nepopadala dolů na zem.

4. Sušte okolo 4 týdnů
Doba každého sušení se může lišit podle rostliny. Může být delší i kratší, než 4 týdny. Nejlépe poznáme vysušenou květinu podle toho, že její listy a okvětní lístky jsou při dotyku tvrdší a křupavé.
sušené lístky.jpg
5. Vymyslete, co chcete se sušeným kvítím dělat
Hotové vysušené kvítí můžeme použít jednoduše jako domácí dekoraci, vyrobit z něj věnce na dveře nebo obyčejné věnce, adventní věnce, sušené vazby a další různé výzdoby.

Doporučené články